Vanaf 1 januari 2025 is de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht in werking getreden. Het doel is om voor en tijdens een civiele procedure makkelijker belangrijke informatie te kunnen verkrijgen over een geschil. Daarnaast krijgt de rechter een actievere rol tijdens de zitting om relevante informatie met partijen te bespreken. Hieronder worden een aantal concrete voorbeelden gegeven van wat deze veranderingen voor de verhuurpraktijk kunnen betekenen.

Proces-verbaal van constateringen door de deurwaarder

De deurwaarder kon al een proces-verbaal van constateringen opmaken waarin bijvoorbeeld de staat van een woning na het verlaten daarvan door de huurder werd beschreven. Door de wetswijziging levert zo’n proces-verbaal bij de rechter dwingend bewijs op. Dwingend bewijs houdt in dat de rechter in beginsel verplicht is de inhoud als waar aan te nemen, tenzij de wederpartij overtuigend tegenbewijs kan leveren.

Een interessante toepassing hiervan kan zijn om de deurwaarder te vragen langs te gaan bij omwonenden die anoniem willen blijven en hun verklaringen op te nemen in een proces-verbaal van constateringen, bijvoorbeeld in een overlast- of woonfraudezaak. Vervolgens kan de verhuurder het proces-verbaal als bewijsstuk bij de dagvaarding voegen of op een later moment in de procedure inbrengen. De rechter zal anonieme verklaringen van omwonenden op deze wijze eerder als bewijs aannemen, aangezien de deurwaarder bevestigt dat het daadwerkelijk een direct omwonende betreft die hij zelf heeft gesproken. Dit verbetert de bewijspositie van de verhuurder, waardoor tevens minder snel wordt toegekomen aan het horen van getuigen.

Ons kantoor heeft hiermee het afgelopen jaar al positieve ervaringen opgedaan en wij zijn van plan om hiermee meer te gaan werken.

Verkrijgen van informatie en bewijs

Per 1 januari 2025 is sprake van één regeling (in plaats van afzonderlijke regelingen) om voorafgaand aan een procedure bij de rechter informatie en bewijs te verkrijgen. Zo kan een voorlopig getuigenverhoor worden gecombineerd met een voorlopig onderzoek door een deskundige of met inzage in informatie die alleen een ander heeft. Het is daarbij gemakkelijker geworden om inzage in relevante informatie van een andere partij (of derde) te krijgen. Dit biedt onder meer kansen in woonfraudezaken. De huurder kan via de rechter op verzoek van de verhuurder bijvoorbeeld opgedragen worden zijn jaarafrekeningen van elektra-, water-, en gasverbruik aan de verhuurder te tonen.

Ingangsdatum

Belangrijk om te realiseren is dat de nieuwe regels alleen gelden voor na 1 januari 2025 gestarte procedures.

Als u vragen heeft over het nieuwe bewijsrecht en de mogelijkheden voor u als verhuurder, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen om hierover van gedachten te wisselen.

cursusaanbod huisvestingsadvocaten

Telefoonnummer
088-4520200

E-mail
secretariaat@huisvestingsadvocaten.nl