Het komt steeds vaker voor dat de erfgenamen van een overleden huurder het gehuurde niet willen ontruimen. Dit omdat zij bang zijn voor de schulden van de overleden huurder op te draaien. De verhuurder wordt dan opgezadeld met een woning vol met spullen van de overleden huurder en kan niemand vinden om de woning leeg te maken.

 

Het komt steeds vaker voor dat de erfgenamen van een overleden huurder het gehuurde niet willen ontruimen. Dit omdat zij bang zijn voor de schulden van de overleden huurder op te draaien. De verhuurder wordt dan opgezadeld met een woning vol met spullen van de overleden huurder en kan niemand vinden om de woning leeg te maken. 

 

Een erfgenaam kan een erfenis aanvaarden of verwerpen. Het aanvaarden kan op twee manieren, de zogenaamde zuivere aanvaarding of een aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving, genaamd beneficiair aanvaarden.
Zuivere aanvaarding wil zeggen dat de erfgenaam de erfenis zonder voorbehoud aanvaardt. De erfgenaam heeft dan niet alleen recht op de bezittingen, maar hij is ook aansprakelijk voor de schulden van de overledene en verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap van de overledene. Een beneficiaire aanvaarding houdt in dat wanneer de schulden de tegoeden van de overledene overschrijden, de erfgenaam niet opdraait voor dit overschot aan schulden.

Van belang is dat zogenaamde beheersdaden niet leiden tot zuivere aanvaarding van een nalatenschap. Beheersdaden zijn handelingen die zien op het onderhoud van een goed, of handelingen die niet kunnen worden uitgesteld. Beschikkingshandelingen leiden wel tot een (zuivere) aanvaarding van de nalatenschap.

Dat direct na het overlijden het huurcontract wordt opgezegd en de woning wordt leeggehaald, is mogelijk. De verhuurder wil de woning natuurlijk op een zo’n kort mogelijke tijd weer verhuren. Deze actie kan dan niet wachten. Dit wordt als een beheersdaad gezien. Zij wordt niet gezien als handeling waarmee de erfenis (zuiver) wordt aanvaard. Als de erfgenaam daarna echter bepaalt wat er met goederen uit de nalatenschap moet gebeuren (kringloopwinkel, verkoop of marktplaats) of de spullen zelf meeneemt (de sieraden zelf dragen en de flatscreen tv in de eigen woning ophangen), verricht de erfgenaam wel een beschikkingshandeling. Wil hij voorkomen dat hij de erfenis aanvaardt, dient hij alle spullen op te slaan totdat duidelijk is wat er mee kan gebeuren.

Soms is bekend wie de uitvaart van de overleden huurder heeft geregeld. Is het regelen van de uitvaart dan een handeling waarmee de verhuurder die persoon kan dwingen de woning te ontruimen? Wanneer een erfgenaam de uitvaart regelt en de kosten ervan zelf draagt, dan heeft dit geen invloed op de nalatenschap. Er kan daarom ook niet gesproken worden van een beschikkings- of beheershandeling. De persoon heeft een opdracht in "eigen persoon" gegeven.
Wordt het anders wanneer de kosten van de uitvaart uit de erfenis voldaan worden? Nee, ook het regelen van de uitvaart zelf wordt niet als beschikkinghandeling gezien, maar als beheersdaad. Gaan de erfgenamen na de uitvaart gezamenlijk een drankje drinken of uit eten en betalen zij de kosten van de rekening van de overledene, dan wordt dit wel als een beschikkingshandeling gezien en hebben zij daardoor de erfenis zuiver aanvaard. Zij kunnen dan gehouden worden het gehuurde te ontruimen en aan de verhuurder op te leveren.

 

Kortom, is bekend wie de erfgenamen zijn dan kunnen zij verzocht worden de woning te ontruimen. Aan hen kan dan uitgelegd worden dat zij nog steeds de keuze hebben de erfenis te aanvaarden, te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. Wanneer de erfgenaam echter een beschikkingshandeling verricht dan kan hij de erfenis niet meer beneficiair aanvaarden. Hij kan de erfenis dan ook niet meer verwerpen. Van hem kan dan zelfs afgedwongen worden dat hij de woning ontruimt.

cursusaanbod huisvestingsadvocaten

Telefoonnummer
088-4520200

E-mail
secretariaat@huisvestingsadvocaten.nl